Categories
Ajankohtaista

Maakunnalliset nuorisovaltuustot uuden edessä hyvinvointialueilla

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen tulevaisuuden toimintaa pohditaan Joensuun Tiedepuistolla 26.-27.11.2021 järjestettävässä MAHKU21-tapahtumassa.

Tapahtuman tarkoituksena on koota yhteen maakunnallisten nuorisovaltuustojen tai niitä valmistelevien ryhmien parissa toimivia nuoria ja aikuisia, keskustelemaan maakunnallisten nuorisovaltuustojen tulevaisuudesta. Tavoitteena onkin muodostaa yhteinen näkemys maakunnallisten nuorisovaltuustojen suhteesta tulevaan aluehallintoon ja niiden toiminnan tarkoituksesta hyvinvointialueiden sisällä.

– Joissakin maakunnissa on ollut maakunnallinen nuorisovaltuusto eli manuva jo usean vuoden ajan, mutta monessa paikassa ne ovat vasta perustamisvaiheessa. Tämä tapahtuma tarjoaa hyvän mahdollisuuden koota eri vaiheissa olevien maakuntien nuoret yhteen pohtimaan tulevaisuuden toimintaa ja mitä toiminnan järjestämisessä on syytä huomioida, tapahtuman päävastaava Oskar Mannelin kertoo.

MAHKU21:n järjestelyistä vastaa Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet maakuntaliiton tuella. Idea tapahtumaan tuli nuorilta itseltään.

– Tajusimme, miten erilaisissa tilanteissa maakuntien nuorisovaltuustot ovat ja miten nopeasti uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Nyt on tärkeää kuulla nuorten mielipide siitä, millaiseksi he haluavat toiminnan muodostuvan hyvinvointialueiden alla, Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sakari Päivinen sanoo.

Oskar Mannelin työskentelee projektipäällikkönä Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa NuvaPlus- hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea ja kehittää paikallisten nuorisovaltuustojen toimintaa Pohjois-Karjalassa. Hänen mukaansa MAHKU21 tarjoaa eri maakuntien nuorille myös mahdollisuuden tavata toisiaan ja verkostoitua keskenään.

– Tapahtumasta voi poikia myös uusia ideoita maakuntien väliseen yhteistyöhön.

Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana myös Itä-Suomen AVI, Nuva ry, Nuva ry:n Savo-Karjalan piiri, Nuorten Suomi, Joensuun Lyseon lukio, Karelia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialue.